Sunday, 22 January 2012

Tutorial : Cara Sembunyikan ShoutBox



Assalamualaikum

Wahhh..lama apple tidak buat tutokan..hurmm..maafla ya..apple agak malas membuat tuto sekarang niii..hehe,okey,tanpa membuang masa,meh apple ajar korang macam mana nak hidekan shout box korang..yang belum ada shoutbox tuu,korang bolehla daftar dekat SINI dahulu..sudah daftar??mari ikut step2 di bawah niii..:)

STEP 1 : dashboard > design > Page Elements > Add Gatget HTML

STEP 2 : Copy kod di bawah ni dan pastekan pada kotak GADGRT HTML tadi

<style type="text/css">
#gb{position:fixed;top:50px;z-index:+1000;}* html #gb{position:relative;}
.gbtab{height:350px;width:140px;float:left;cursor:pointer;background:url('URL Gambar') no-repeat;}.gbcontent{float:left;border:2px solid #00000;background:#F5F5F5;padding:10px;}</style>
<script type="text/javascript">function showHideGB(){var gb = document.getElementById("gb");var w = gb.offsetWidth;gb.opened ? moveGB(0, 150-w) : moveGB(170-w, 0);gb.opened = !gb.opened;}function moveGB(x0, xf){var gb = document.getElementById("gb");var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;var dir = xf>x0 ? 1 : -1;var x = x0 + dx * dir;gb.style.right = x.toString() + "px";if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}}</script><div id="gb"><div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div><div class="gbcontent">
Masukkan Kod Shout Korang Disini
<div style="text-align:right"><a href="javascript:showHideGB()">[close]</a></div></div></div><script type="text/javascript">var gb = document.getElementById("gb");gb.style.right = (140-gb.offsetWidth).toString() + "px";</script>

:41: yang warna BIRU tu korang masukkan URL GAMBAR yang korang nak guna..
:41: manakala yang warna MERAH tu pulak kod shout korangg..contohnya macam dekat bawah nii

klik gambar untuk lihat lebih jelas

STEP 3 : Done!! bolehlarr korang saveee yaaaa :)

Dekat bawah nii apple ada bagi freebies gambar dan URL GAMBAR untuk shout korang..tu pun kalau korang nak guna la ya..:)ambiil3 jangan malu2,hehe

http://2.bp.blogspot.com/-YZKh5jMbud8/TxwNOQNgZCI/AAAAAAAAANo/z-Sd_cxzMyQ/s1600/shout1.png

http://1.bp.blogspot.com/-TafKT1oWP_g/TxwNRDU1u1I/AAAAAAAAANw/UGIjyH5Ph_s/s1600/shout2.png

http://1.bp.blogspot.com/-7S0-n3ggAiQ/TxwNSCjhwBI/AAAAAAAAAN4/P8KdkbDil0A/s1600/shout3.png

http://1.bp.blogspot.com/-5cMcAXAlrYc/TxwNTj7XSgI/AAAAAAAAAOA/LyFmmWBOwuE/s1600/shout4.png

Bubyeee..Selamat Mencuba..:)
Copyright By ✿apple pearl✿