Sunday, 22 January 2012

Tutorial : Cara Sembunyikan ShoutBox



Assalamualaikum

Wahhh..lama apple tidak buat tutokan..hurmm..maafla ya..apple agak malas membuat tuto sekarang niii..hehe,okey,tanpa membuang masa,meh apple ajar korang macam mana nak hidekan shout box korang..yang belum ada shoutbox tuu,korang bolehla daftar dekat SINI dahulu..sudah daftar??mari ikut step2 di bawah niii..:)

STEP 1 : dashboard > design > Page Elements > Add Gatget HTML

STEP 2 : Copy kod di bawah ni dan pastekan pada kotak GADGRT HTML tadi

<style type="text/css">
#gb{position:fixed;top:50px;z-index:+1000;}* html #gb{position:relative;}
.gbtab{height:350px;width:140px;float:left;cursor:pointer;background:url('URL Gambar') no-repeat;}.gbcontent{float:left;border:2px solid #00000;background:#F5F5F5;padding:10px;}</style>
<script type="text/javascript">function showHideGB(){var gb = document.getElementById("gb");var w = gb.offsetWidth;gb.opened ? moveGB(0, 150-w) : moveGB(170-w, 0);gb.opened = !gb.opened;}function moveGB(x0, xf){var gb = document.getElementById("gb");var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;var dir = xf>x0 ? 1 : -1;var x = x0 + dx * dir;gb.style.right = x.toString() + "px";if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}}</script><div id="gb"><div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div><div class="gbcontent">
Masukkan Kod Shout Korang Disini
<div style="text-align:right"><a href="javascript:showHideGB()">[close]</a></div></div></div><script type="text/javascript">var gb = document.getElementById("gb");gb.style.right = (140-gb.offsetWidth).toString() + "px";</script>

:41: yang warna BIRU tu korang masukkan URL GAMBAR yang korang nak guna..
:41: manakala yang warna MERAH tu pulak kod shout korangg..contohnya macam dekat bawah nii

klik gambar untuk lihat lebih jelas

STEP 3 : Done!! bolehlarr korang saveee yaaaa :)

Dekat bawah nii apple ada bagi freebies gambar dan URL GAMBAR untuk shout korang..tu pun kalau korang nak guna la ya..:)ambiil3 jangan malu2,hehe

http://2.bp.blogspot.com/-YZKh5jMbud8/TxwNOQNgZCI/AAAAAAAAANo/z-Sd_cxzMyQ/s1600/shout1.png

http://1.bp.blogspot.com/-TafKT1oWP_g/TxwNRDU1u1I/AAAAAAAAANw/UGIjyH5Ph_s/s1600/shout2.png

http://1.bp.blogspot.com/-7S0-n3ggAiQ/TxwNSCjhwBI/AAAAAAAAAN4/P8KdkbDil0A/s1600/shout3.png

http://1.bp.blogspot.com/-5cMcAXAlrYc/TxwNTj7XSgI/AAAAAAAAAOA/LyFmmWBOwuE/s1600/shout4.png

Bubyeee..Selamat Mencuba..:)

Thursday, 12 January 2012

Tutorial : Cara Meletakkan Icon Cute Dalam Fibox

Assalamualaikum

hye3..hari ni apple rasa rajin pulakk mau buat tutorial..korang mesti mau jugak kan fibox korang ada smiley2 yang kiut miut kan..macam kat cbok apple tu..(apple lum tukar lagi guna fibox..em,nantilar kan..hehehe..)okey,fibox pun boleh jugak tau..mau tahu bagaimana caranya mau letak icon tu?mari ikut step di bawah niiii :face26:

STEP 1 : Korang Log In dulu kat fibox korang and akan jadi macam dibawah ni



:119: Ok,korang nampak kan Setting tu??klik ok..

STEP 2 : Bila sudah tekan setting tu,ia akan jadi macam gambar dibawah ni pulak lagi


:119: korang klik pulak pada bahagian smiley

STEP 3 : Akan jadi lagi macam gambar di bawah niii




:119: 1. korang tukar pada custom

:119: 2. korang letak la simbol apa yang korang nak mcm nii :0 :) :( bla,bla,bla...

:119: 3. Letak URL ICON/GAMBAR yang korang nak letak kat fibox korang


:119: 4. yang add smiley tu plak korang boleh tekan berapa banyak korang suka mau letak smiley kat fiibox korang


STEP 4 : Done! korang boleh lar save..korang tengokla hasilnya..:)


Selamat Mencuba! :face69:

Tuesday, 10 January 2012

Freebies : Header Cute

Assalamualaikum..

yo,lama tidak update diblog niiii  malam niii apple bermurah hati pulak buat header untak korang..eh,tidak cantik mana pun... apple buat simple2 jak..meh tengok di bawah nii..kalau mau,ambil lar yaaa..(kalau ada jugak yang mau..) jom layannnn!!

Header 1

Header 2


Header 3

Header 4


ha,amacam ok kkaaaa hehe..kalau korang mau guna,pastikan korang right click,tekan NEW TAB WINDOW dulu..baru save header tersebut..baru dapat size image yang betull..Okey!!araso???(minah korea mana plak yang sesat pulak nii??hahaha)k bye...



Copyright By ✿apple pearl✿