Thursday, 8 December 2011

Tutorial : Cara Mencantikkan Scroll Bar Blog

Assalamualaikum..

Yeah,kali ni apple akan ajar korang macam mana mau kasi cantik scroll bar blog korang. 
Tengok macam scroll bar apple tu,santikkk kan  
Alar..yang warna purple tuuu..(cah minta puji bah c apple ni )

(ni la yang apple guna sekarang)

So now,mari follow step di bawah ni satu demi satu okey!

STEP 1 : Pergi kat Dashboard > Design > Edit HTML


STEP 2 : Tick Expand Widget (ctrl + F) dan Cari kod di bawah ni 

]]></b:skin>
STEP 3 :  Paste kod di bawah ni di ATAS kod yang korang cari tadi tu



::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #F7CAE2;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #F7DFCA;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}



 Yang warna BIRU tu korang boleh tukar warnanya(background scroll bar)
 Yang warna MERAH tu pun korang boleh tukar(scroll bar)
 Korang boleh cari warna HTML di SINI

STEP 4 : Preview dahulu..kemudian,bila sudah puas,boleh la korang save yaww  

Tapi,kalau korang nak tukar guna image pun boleh juga..guna kod di bawah ni..


::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background:url(URL Background) ;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background : url(URL Background);;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

 Yang MERAH tu tukar dengan URL IMAGE YANG KORANG MAU LETAK
(ni kod yang apple guna sekarang) 

Selesai! Selamat Mencuba..Kalau ada yang tidak faham,just ask me okey!


5 comments:

Sweet Vanilla said...

tak jadi pun ? erm , da bnyk kali buad :(

мιƨƨяɛ∂ ɛмαн said...

yee , ta jadi puns !

shishi eiqbal said...

macam mane nk dapat template / theme yg cntik cm blog awak nie yer =,=

shishi eiqbal said...

macam mane nk dptkan template / theme yg cntik macam blog awak nie yer :)

nur fatihah syuhada said...

tak jadi larh :(

Copyright By ✿apple pearl✿